Werkgeluk: wat is dat en hoe verbeter jij je werkgeluk??

werkgelukWord jij gelukkig van je werk?

Kijk jij aan het eind van je werkdag met een voldaan gevoel terug op je dag? En heb je na het weekend of je vakantie weer zin om aan de slag te gaan? Of hapert het aan je werkgeluk?

Werkgeluk kun je uiteen rafelen in de volgende vijf factoren:
  1. Je bent in staat je beste eigenschappen in je werk naar voren te laten komen en te benutten. Je bent zelfverzekerd en met zelfvertrouwen zet jij je naar beste kunnen in. Je streeft naar goede resultaten en boekt succes.
  2. Je hebt voldoende uitdaging in je werk. Je hebt ruimte om initiatief te nemen en zelfstandig te werken. Zelfbewust draag jij je verantwoordelijkheid en maak je gebruik van de mogelijkheden die er zijn.
  3. Je vindt je werk zinvol, je weet waarom je het doet en wat het betekent voor jou en voor anderen. Je maakt deel uit van een groter geheel.
  4. Je hebt goede werkrelaties met je collega’s en je leidinggevende. Over en weer is er waardering. Je ervaart ruimte om je uit te spreken en te leren.
  5. Je ervaart eerlijkheid en respect in je werk en je werkomgeving.

Stuk voor stuk zijn dit belangrijke factoren. Voor de meeste mensen is dit geen rijtje dat je even afvinkt, maar vraagt het tijd voor onderzoek.

Onderzoek jouw werkgeluk

Neem de tijd om stil te staan en te reflecteren, na te denken, overĀ  de verschillende onderwerpen. Wat versta jij er onder, hoe ziet dat er in jouw situatie uit? Onderzoek waar het goed gaat, wat er beter kan.

Bedenk wat jij kunt doen, wat jouw eerste stap is om iets te verbeteren. Wees geduldig (soms gaat het met kleine stappen voor uit) en tel je zegeningen. Of durf een punt te zetten en ga op zoek naar werk en een werkomgeving die beter bij jou passen.

Zoek hulp en steun

Vraag hulp en steun van mensen in je omgeving, praat erover en vraag wat zij doen als ze in jouw schoenen zouden staan. Neem hun antwoord serieus.

Coach

Vind je het prettig om met een ervaren coach te sparren over jouw werkgeluk en jouw mogelijkheden om deze factoren te verbeteren? NeemĀ  Contact met me op en we plannen een gratis kennismakingsgesprek!