Zal ik wel, zal ik niet….

Niet twijfelen maar kiezen. Twijfel is als een loeiende motor: zal ik wel, zal ik niet. Met tips om een echte keuze te maken.

Zal ik wel, zal ik niet, zal ik wel, zal ik niet…. Zo gaat dat al even in mij heen en weer. Zal ik wel gaan trainen vanavond met de club, dat is gezellig en lopen in een groepje stimuleert mij. Of zal ik dat niet doen en alleen even mijn rondje hardlopen doen, want dat betekent dat het mij minder tijd kost, tijd die ik ook kan gebruiken om nog een klus af te maken of dat tv-programma te kijken. Ik blijf twijfelen. Zal ik wel… of eigenlijk toch maar niet. Hoewel… en daar stap ik weer mijn “heen en weer” in… en kiezen doe ik niet.

Dit heen en weer gaan, vooruit willen, achteruit willen, maar niet van mijn plek komen door een besluit te nemen, daar achter te gaan staan en tot actie over te gaan, noem ik “de loeiende motor”.

Herken je dat?

Vergelijk het met de auto.

Stel, je stapt in de auto omdat je niet op deze plek wilt blijven. Maar of je nu vooruit wilt, of toch liever achteruit… dat weet je eigenlijk niet. Voor beide kanten is wat te zeggen, beide kanten hebben ook zo hun nadelen. Omdat je wel van je plek wilt heb je de motor wel gestart en geef je gas… oei, wat loeit die motor! En dat vreet veel energie.

Je wilt iets doen, een besluit nemen en tot actie overgaan, maar je blijft ergens hangen. Je voelt je niet krachtig genoeg om een volgende stap te maken, het ene trekt, het andere ook. Je ervaart tegenstrijdige gevoelens.

Hoe kom je uit dit patroon?

zelf sturen

schakelen!

Maak een keuze. Zet op een rijtje wat je voorkeur heeft en wat jou straks een goed gevoel oplevert. Ik besloot toch naar de club te gaan, omdat ik wist dat het mij voldoening zou geven om in clubverband net wat meer te doen dan als ik alleen loop. Ook realiseerde ik mij dat ik de hele dag al had gewerkt en het goed voor mij is om even samen met anderen te ontspannen.

Weeg voor en tegen af, maak een keuze, schakel en kom in beweging. De energie van de motor zet je nu doelgericht in om je keuze te realiseren. En dat voelt goed.

Van overgangsfase naar toekomst

Het kan ook zijn dat jouw tegenstrijdige gevoel veroorzaakt wordt omdat je in een overgangsfase zit. Het oude ligt achter je maar kun of wil je eigenlijk nog niet loslaten. Het nieuwe lokt je, maar heeft in vergelijking met het oude nog niet voldoende aantrekkingskracht. Onderzoek (nogmaals) het oude en het nieuwe. Maak een lijstje met twee kolommen, het oude en het nieuwe, en schrijf alle aspecten van deze twee kanten op. Als je dit lijstje overziet, wat voelt dan goed als keuze? Waar wil jij je mee verbinden? Richt je aandacht en energie op die kant, daar ligt je je volgende stap.

Of loop een Lemniscaat

Je kunt ook twee vloerankers maken: een briefje met het oude erop, een ander briefje met het nieuwe erop. Leg ze op de grond en ga eerst even op het ene briefje staan: wat neem je waar, ervaar je, hoe voelt deze kant, wat gebeurt er fysiek met je als je het gevoel toelaat dat bij deze kant hoort? Doe datzelfde met het andere briefje. Loop nu om de briefjes heen in de vorm van een liggende acht, de Lemniscaat. Wat neem je waar? Neem de tijd hiervoor. Door de Lemniscaat te lopen raak je met beide kanten meer vertrouwd en verbindt je deze tegenstelling, je krijgt nieuwe inzichten en komt (weer) in balans.

Van inzicht naar actie

Wil je jouw inzicht in dit proces van de “loeiende motor” verdiepen? Wil je ondersteuning bij het leren om makkelijker je keuzes te maken, niet te blijven hangen in je “loeiende motor” en wel in actie te komen?

Neem dan contact met mij op. Ik kan je helpen met professionele methodes waardoor jij zelfbewust en vol vertrouwen jouw keuzes leert maken en in actie komt!

Ik ontmoet je graag,

Jannie Hoegen

www.vaartinjeleven.nl