Wat is jouw verhaal? Word je vrolijk van je ontdekkingen?

Ik ben onderweg in de auto en ik luister naar de radio. Hans Aarsman praat bevlogen over zijn werk. Zijn verhaal is aanstekelijk, zijn visie verrassend. Hij is fotograaf, denkt in beelden en als fotodetective bespreekt hij regelmatig een foto in de Volkskrant. Wat is er te zien op deze foto, wat is het verhaal, wat is niet te zien en waar ben je nieuwsgierig naar als je deze foto bekijkt? Hans Aarsman adviseert ook de politie in cold cases: hij bekijkt foto’s van een plaats delict van een oude onopgeloste moordzaak en brengt de politie op nieuwe ideeën die naar een oplossing kunnen leiden. In plaats van de vraag “wie heeft het gedaan” kijkt hij naar “wat is er gebeurd, waarom ligt het slachtoffer zo, wat is er te zien op de foto’s, wat is het verhaal”. Want, zegt hij, er ontstaat heel gauw een tunnelvisie. Je maakt iets mee en gelijk denk je “oh, het zit zo”. Je kijkt niet meer met een open blik.

Uitzoomen moet je, zegt hij, zowel letterlijk als geestelijk. Trek het breder, ga uit je kop en vergeet je vraag en de bekende antwoorden. Dan kan opeens iets op zijn plek vallen. Je ziet iets, wat je eerder niet opviel, een detail, een afwijkend iets, een patroon. Met een open blik observeren, geen etiketjes plakken, maar goed kijken en nieuwsgierig zijn. Hans Aarsman zegt; “Ik heb op deze manier een constante stroom van ontdekkingen en dat maakt mijn leven vrolijk!”.

Wat is jouw verhaal, welke foto’s van je ervaringen heb jij opgeslagen? Observeer jij net als Hans Aarsman met open blik je eigen verhaal? Zoom uit en kijk met open nieuwsgierige blik naar jouw verhalen en ervaringen, blijf niet in je tunnelvisie hangen. Door het breder te trekken en nieuwsgierig te worden naar je eigen handelen gebeurt wat Hans Aarsman vrolijk maakt: je doet een constante stroom van ontdekkingen. In dit geval over jezelf. Met open blik observeren van de beelden die je over jezelf hebt opgeslagen, over je verleden, je werk, je leven, je toekomst doe je ontdekkingen over jezelf waarbij je denkt “oh, zo doe ik dat”. Je ziet jezelf en je verhaal in breder perspectief. Dat kan je vrolijk maken omdat jij je bewust wordt van je tunnelvisie en je onverwacht ziet in welke tredmolen je rondjes aan het draaien bent en je ook een uitgang ziet. Kijkend naar die ene foto van een bepaalde vervelende situatie, een “plaats delict” zie je opeens dat de ander hele andere bedoelingen had dan jij aangenomen had.

Met humor en “zachte ogen” kijk je naar jezelf en je gedrag en ontdek je hoe jij jezelf kunt sturen uit de tredmolen, los kunt maken uit de negatieve patronen. Je creëert met eigen ogen en door het loslaten van je denkpatronen een stroom van ontdekkingen die je vrolijk maken.

Nieuwsgierig hoe ik als coach mensen help om verrassende ontdekkingen over zichzelf te doen waar ze weer vrolijk van worden? Neem een kijkje op deze website www.vaartinjeleven.nl of bel me of stuur een bericht naar 06 5050 47 77 zodat we kennis kunnen maken.