Wat is jouw verhaal? Word je vrolijk van je ontdekkingen?

Ik ben onderweg in de auto en ik luister naar de radio. Hans Aarsman praat bevlogen over zijn werk. Zijn verhaal is aanstekelijk, zijn visie verrassend. Hij is fotograaf, denkt in beelden en als fotodetective bespreekt hij regelmatig een foto in de Volkskrant. Wat is er te zien op deze foto, wat is het verhaal, wat is niet te zien en waar ben je nieuwsgierig naar als je deze foto bekijkt? Hans Aarsman adviseert ook de politie in cold cases: hij bekijkt foto’s van een plaats delict van een oude onopgeloste moordzaak en brengt de politie op nieuwe ideeën die naar een oplossing kunnen leiden. In plaats van de vraag “wie heeft het gedaan” kijkt hij naar “wat is er gebeurd, waarom ligt het slachtoffer zo, wat is er te zien op de foto’s, wat is het verhaal”. Want, zegt hij, er ontstaat heel gauw een tunnelvisie. Je maakt iets mee en gelijk denk je “oh, het zit zo”. Je kijkt niet meer met een open blik.

Uitzoomen moet je, zegt hij, zowel letterlijk als geestelijk. Trek het breder, ga uit je kop en vergeet je vraag en de bekende antwoorden. Dan kan opeens iets op zijn plek vallen. Je ziet iets, wat je eerder niet opviel, een detail, een afwijkend iets, een patroon. Met een open blik observeren, geen etiketjes plakken, maar goed kijken en nieuwsgierig zijn. Hans Aarsman zegt; “Ik heb op deze manier een constante stroom van ontdekkingen en dat maakt mijn leven vrolijk!”.

Wat is jouw verhaal, welke foto’s van je ervaringen heb jij opgeslagen? Observeer jij net als Hans Aarsman met open blik je eigen verhaal? Zoom uit en kijk met open nieuwsgierige blik naar jouw verhalen en ervaringen, blijf niet in je tunnelvisie hangen. Door het breder te trekken en nieuwsgierig te worden naar je eigen handelen gebeurt wat Hans Aarsman vrolijk maakt: je doet een constante stroom van ontdekkingen. In dit geval over jezelf. Met open blik observeren van de beelden die je over jezelf hebt opgeslagen, over je verleden, je werk, je leven, je toekomst doe je ontdekkingen over jezelf waarbij je denkt “oh, zo doe ik dat”. Je ziet jezelf en je verhaal in breder perspectief. Dat kan je vrolijk maken omdat jij je bewust wordt van je tunnelvisie en je onverwacht ziet in welke tredmolen je rondjes aan het draaien bent en je ook een uitgang ziet. Kijkend naar die ene foto van een bepaalde vervelende situatie, een “plaats delict” zie je opeens dat de ander hele andere bedoelingen had dan jij aangenomen had.

Met humor en “zachte ogen” kijk je naar jezelf en je gedrag en ontdek je hoe jij jezelf kunt sturen uit de tredmolen, los kunt maken uit de negatieve patronen. Je creëert met eigen ogen en door het loslaten van je denkpatronen een stroom van ontdekkingen die je vrolijk maken.

Nieuwsgierig hoe ik als coach mensen help om verrassende ontdekkingen over zichzelf te doen waar ze weer vrolijk van worden? Neem een kijkje op deze website www.vaartinjeleven.nl of bel me of stuur een bericht naar 06 5050 47 77 zodat we kennis kunnen maken.

Wat is jouw verhaal? Teken van betekenis….

Onderzoek je verhaal en geef betekenis aan wie je bent en wat je wilt zijn!

Deze foto maakte ik tijdens mijn reis door Mongolië.

We waren onderweg in Mongolië, met een jeep over stoffige hobbelige wegen door de bergen en de steppen in het Altaj gebergte en maakten een stop bij een kruispunt van wegen. Daar waren een paar winkeltjes, een verroeste benzinepomp en stonden een paar auto’s. Tijd om een fles water te kopen en even de benen te strekken. Ook deze vrachtwagen troffen we aan. Gammel, zoals zoveel vervoermiddelen hier. De motorkap staat open, een wiel is er af. Achter de auto staan mannen, ze zijn aan het sleutelen. Autorijden in dit land betekent ook dat je moet kunnen sleutelen.

De vrachtauto is zwaar beladen met hout. In dit onherbergzame kale landschap staan heel weinig bomen. Een lading hout hadden we nog niet gezien. Op het grote pak hout ligt ook zeildoek. Zou dat van een ger zijn, de nomadentent die veel Mongoliërs als verblijfplaats dient? Daarnaast een vat, wellicht met reservebrandstof voor de lange weg door onbewoond gebied. Bovenop de vrachtwagen ook twee geiten, vastgebonden en lijdzaam wachtend op wat komen gaat. Ik kan niet anders dan medelijden hebben met deze dieren. Geitenvlees wordt veel gegeten hier, de chauffeur kan in zijn maaltijd voorzien of heeft handel voor op zijn thuisadres. Deze geiten zullen geen lang leven meer beschoren zijn.

Dat is mijn verhaal bij deze foto. Steeds ploppen er vragen op, interpretaties, vul ik het verhaal in. Het is mijn verhaal, mijn kijk, ik geef het mijn betekenis. Jij ziet misschien heel iets anders, omdat jij met jouw ogen kijkt, gekleurd door jouw verhalen.

Wat zie jij in de foto, wat valt jou op? Welk verhaal zou jij willen vertellen? Waar raakt dit verhaal aan jouw eigen verhaal?

Met aandacht kijken, waarnemen wat er is. Een foto bekijken en beschrijven lijkt zo gemakkelijk, maar als je er bewust even bij stil staat dan realiseer je je pas hoe je kijken gekleurd wordt door de waan van de dag, je vooronderstellingen, je ervaringen, je patronen. Door deze gekleurde bril bezien we de wereld om ons heen.

En zo kijken we ook naar onszelf en ons handelen. We hebben ons een beeld gevormd van onszelf. Dat beeld vormt het verhaal dat we onszelf en anderen vertellen. Het antwoord op vragen als “wie ben ik” “waar kom ik vandaan”, “waar ga ik naar toe” en “wie wil ik zijn”. Met deze verhalen verlenen we onszelf betekenis.

Oud

Wat als dit beeld dat je over jezelf hebt niet meer bij de huidige versie van je zelf hoort? Omdat je rondjes blijft draaien, het gevoel hebt dat je stil staat, niet verder komt, een afslag gemist hebt? Of omdat het niet het hele verhaal is, omdat je bijvoorbeeld niet weet waar je naar onderweg bent? Toe bent aan nieuwe betekenis?

Dan wordt het tijd om je verhalen te onderzoeken. Ontbrekende delen toe te voegen over heden en toekomst. Oude overbodig geworden elementen achter je te laten. Al verhalende creëer je een nieuw verhaal en geef je een nieuwe betekenis aan jezelf, aan je handelen. Omdat je gegroeid bent, omdat je verder wilt, toe bent aan een nieuwe stap. Kijken met nieuwe ogen…

Bevraagd worden

Mocht je het prettig vinden om bevraagd te worden bij het proces van je zelf waarnemen, van betekenis geven, neem dan contact met mij op. Ik help je met professionele methoden om een nieuw verhaal te vertellen over jezelf en er een nieuwe betekenis aan te geven. Zodat jij weer vol vertrouwen en met voldoende brandstof verder kunt op je weg! ja, ik neem contact met je op

Gedicht

Tot slot dit gedicht. Het raakte mij omdat het zo mooi weergeeft dat het een proces van voortdurende verandering is, van kijken naar waarnemen en van beeld naar beeltenis en betekenis.

steeds vaker

constateer ik

dat ik constateer

 bezie ik

mijn kijken

naar de wereld

als een waarneming

 die zelden nog

de reële is

 maar meer

 en meer het beeld

van een beeltenis

 teken

van betekenis

gedicht van Ruben van Gogh

 

Teken van betekenis…. Wat is jouw verhaal? Ik hoor het graag van je!

06 5050 47 77 jannie.hoegen@adao.nl

Werkgeluk: wat is dat en hoe verbeter jij je werkgeluk??

werkgelukWord jij gelukkig van je werk?

Kijk jij aan het eind van je werkdag met een voldaan gevoel terug op je dag? En heb je na het weekend of je vakantie weer zin om aan de slag te gaan? Of hapert het aan je werkgeluk?

Werkgeluk kun je uiteen rafelen in de volgende vijf factoren:
 1. Je bent in staat je beste eigenschappen in je werk naar voren te laten komen en te benutten. Je bent zelfverzekerd en met zelfvertrouwen zet jij je naar beste kunnen in. Je streeft naar goede resultaten en boekt succes.
 2. Je hebt voldoende uitdaging in je werk. Je hebt ruimte om initiatief te nemen en zelfstandig te werken. Zelfbewust draag jij je verantwoordelijkheid en maak je gebruik van de mogelijkheden die er zijn.
 3. Je vindt je werk zinvol, je weet waarom je het doet en wat het betekent voor jou en voor anderen. Je maakt deel uit van een groter geheel.
 4. Je hebt goede werkrelaties met je collega’s en je leidinggevende. Over en weer is er waardering. Je ervaart ruimte om je uit te spreken en te leren.
 5. Je ervaart eerlijkheid en respect in je werk en je werkomgeving.

Stuk voor stuk zijn dit belangrijke factoren. Voor de meeste mensen is dit geen rijtje dat je even afvinkt, maar vraagt het tijd voor onderzoek.

Onderzoek jouw werkgeluk

Neem de tijd om stil te staan en te reflecteren, na te denken, over  de verschillende onderwerpen. Wat versta jij er onder, hoe ziet dat er in jouw situatie uit? Onderzoek waar het goed gaat, wat er beter kan.

Bedenk wat jij kunt doen, wat jouw eerste stap is om iets te verbeteren. Wees geduldig (soms gaat het met kleine stappen voor uit) en tel je zegeningen. Of durf een punt te zetten en ga op zoek naar werk en een werkomgeving die beter bij jou passen.

Zoek hulp en steun

Vraag hulp en steun van mensen in je omgeving, praat erover en vraag wat zij doen als ze in jouw schoenen zouden staan. Neem hun antwoord serieus.

Coach

Vind je het prettig om met een ervaren coach te sparren over jouw werkgeluk en jouw mogelijkheden om deze factoren te verbeteren? Neem  Contact met me op en we plannen een gratis kennismakingsgesprek!

Focus op kracht: hoe Marianne haar innerlijke kracht hervond!

Focus op kracht

Ik lees op social media een berichtje met foto van Marianne, ze zit in het buitenland, bij een belangrijke vergadering voor haar werk. Zo te zien heeft ze het naar haar zin!

Het is inmiddels al een paar jaar geleden dat ze bij mij op de Viproom was voor het coach programma Vaart in je Leven.

Marianne is op zoek naar een andere baan en loopt vast in haar proces. Ze weet niet goed wat ze wil, twijfelt wat ze leuk vindt om te doen en of ze wel genoeg „in huis“ heeft om een echte leuke baan te krijgen. Nu heeft ze een vacature gezien die haar aantrekkelijk lijkt, maar ja, of zij daar voor in aanmerking komt…. of het niet te hoog gegrepen is voor haar…

Ze heeft inzicht nodig en een steuntje in de rug om te besluiten en te kunnen solliciteren.

Het coachgesprek

We spreken over haar werkervaringen, over haar successen en haar kwaliteiten. Marianne geeft het ene voorbeeld na het andere waarmee ze een mooie staat van dienst uittekent. Ze straalt! Ik vraag haar waar het wringt voor haar, bewijst ze met deze voorbeelden nog niet dat ze capabel is voor een baan zoals in die vacature wordt aangeboden? Ik heb niet gestudeerd, zegt ze en haar gezicht betrekt. Ik heb Schoevers gedaan en ben begonnen als secretaresse. voor deze functie vragen ze academisch niveau…

Nu ze de twee uitersten heeft benoemd die haar doen twijfelen bij haar coachvraag kan ze aan de slag met het mini zelfonderzoek. Marianne schrijft twee voorbeelden op: van haar successen en van haar scholing en start op de arbeidsmarkt.

Met behulp van een lijstje met verschillende gevoelens gaat ze na hoe ze deze twee voorbeelden nu beleeft, welke gevoelens deze situaties bij haar oproepen, ook op dit moment nog.

Inzicht

Als ze klaar is met invullen en ik haar vraag wat haar nu opvalt, is ze stil…

Ik voel mij helemaal niet trots op mijn successen, zegt ze. En ik ben er ook niet zelfverzekerd door, terwijl ik nu ook besef dat ik alle reden heb om dit wel te zijn. Ik ben niet meer dat Schoevers meisje, ik heb heel veel geleerd, ervaringen opgedaan. Onbewust focus ik nog heel veel op het negatieve gevoel dat ik niet gestudeerd heb. En ik geef mijn successen geen enkele aandacht.

Inzicht zonder handeling brengt geen verandering.

Marianne besluit om te gaan solliciteren op de vacature die aanleiding was voor dit gesprek. Ze weet ook al hoe ze haar brief en CV gaat schrijven.

We spreken af dat ze de komende tijd iedere dag tijd neemt om terug te kijken op haar dag en een paar situaties opschrijft waarover ze trots is op haar eigen prestaties, haar eigen kunnen. Over een week mailt ze om terug te blikken op dit gesprek en de tussenliggende week.

Met succes

Hoe dit verder gaat? Ze herschrijft haar CV, solliciteert, net als meer dan honderd andere mensen. Ze komt heel ver in de procedure, bij de laatste twee kandidaten, na een reeks van gesprekken. Dan trekt ze zich terug als kandidaat. Ze heeft door de gesprekken de organisatie en haar mensen beter leren kennen en er blijken addertjes onder het gras te zitten die niet overeen met haar waarden en normen, met wat zij echt belangrijk vindt. Hier wil ze niet werken.

Korte tijd later wordt ze uitgenodigd te solliciteren op de baan van haar dromen…en nu zit ze in het buitenland. Trots op en blij met wat ze doet!

 

Inzoomen op Focus op kracht

In deze casus zijn de principes van krachtgericht coachen (zie Korthagen en Nuijten, TPP 1/2015) te herkennen:

Deze principes zijn:

 1. Aandacht voor kracht en positieve gevoelens is effectiever dan focus op problemen.

Positieve ervaringen maken jou krachtiger, creatiever en gemotiveerder.

Marianne beseft zich  met een schok dat ze veel te weinig aandacht geeft aan haar successen en dat ze er niet bij stil staat dat ze er trots op kan zijn en soms ook is. met behulp van e-coaching leert ze deze focus eigen te maken.

 1. Aandacht voor denken, voelen en willen

Naast denken over je probleem waar jij je voor gesteld ziet, is er ook aandacht voor de emotionele laag en voor de uitdaging waarvoor jij jezelf gesteld ziet.

Marianne vult een lijst met gevoelens in bij haar twee voorbeelden. Zo reflecteert ze op haar denken, doen en voelen. Het positieve voorbeeld (waarin ze haar successen beschrijft) is tevens haar uitdaging.

 1. Aandacht voor interne belemmeringen

Je wordt je bewust van jouw eigen gewoontes en patronen die je afhouden van het inzetten van je eigen kracht en ontdekt wat jouw sleutel is tot succes.

Marianne onderzoekt haar oude beeld van “het Schoevers meisje”: dat was ze ooit, aan het begin van haar loopbaan. Vele jaren later is er een ander beeld, een capabele professional.

 1. Aandacht voor diepere lagen

Je onderzoekt je gedrag en de overtuigingen, het beeld van jezelf en je betrokkenheid die daarmee samenhangen zodat je op alle niveaus datgene kunt veranderen waardoor je in flow komt.

Marianne staat stil de beelden die ze van zichzelf heeft en bij de gevoelens die deze beelden bij haar oproepen. Ook de latente laag, de diepere laag van haar beleving en overtuigingen wordt hiermee geactiveerd.

Meer weten over coachprograma Vaart in je Leven? ja, ik neem contact met je op

“Onze gevoelens zijn altijd bij ons, maar wij zijn zelden bij hen.”

“Onze gevoelens zijn altijd bij ons, maar wij zijn zelden bij hen.”

Dit citaat is van Daniel Goleman, bekend van zijn boeken over emotionele intelligentie. Hij schrijft dat het herkennen van de gevoelsstroom (die parallel loopt aan onze gedachtestroom) leidt tot emotioneel bewustzijn. Je weet welke emoties en gevoelens je voelt en waarom. Je herkent de invloed op je waarneming, je denken en je doen. Je ontwikkelt daardoor je zelfbewustzijn en dat leidt tot meer zelfvertrouwen, meer empathie en meer geluk.

Dit thema inspireerde mij om een e-book te schrijven. Ook omdat het meer bewust worden van gevoelens voor de meeste cliënten in mijn werk als ZKM coach waardevolle inzichten oplevert. Deze inzichten zetten aan tot belangrijke keuzes en tot veranderingen in houding en gedrag.

boekomslag
Met het gratis E-book “Hoe word je een gelukkiger mens met jouw emoties en gevoelens?” krijg jij een handreiking om nog meer bewust te worden van je gevoelens en emoties. Met als effect dat je meer zelfbewustzijn ontwikkelt. Ook vergroot je je empathisch vermogen. Immers, als je je eigen gevoelens beter herkent kun je ook die van anderen makkelijker herkennen en je inleven.

Dit alles maakt dat je meer zelfvertrouwen kunt ontwikkelen en meer verbondenheid met anderen ervaart. Dat zorgt ervoor dat je beter presteert in je werk en beter samenwerkt. Dat maakt gelukkiger!

De inhoud van het e-book op een rijtje.
Je leest over:

 • emodiversiteit
 • het nut en effect van stilstaan bij je gevoelens en emoties
 • voelen en het onderscheid tussen gevoelens en emoties
 • een oefening in het waarnemen van je gevoelens
 • een verzameling gevoelswoorden die je helpen bij het benoemen van je innerlijke gewaarwordingen
 • welke betekenis je kunt geven aan situaties en ervaringen met een mix aan gevoelens
 • waarom het belangrijk is om het “donker” te leren kennen
 • hoe je vaker bepaalde gewenste gevoelens kunt ervaren

Hoe verkrijg je dit e-book? Heel eenvoudig door op de button hieronder te klikken en het te downloaden.

Gratis e-book ontvangen? Klik hier!

Ik wens je veel genoegen met dit e-book!

Breng Vaart in je Leiderschap!

Breng Vaart in je Leiderschap en wordt authentieker en effectiever in je rol als leider.

Met trots presenteer ik het nieuwe programma Vaart in je Leiderschap.
Een vernieuwend programma voor leiders en managers die meer uit zichzelf en hun medewerkers of organisatie willen halen.

Dit programma is speciaal ontwikkeld voor leidinggevenden die beseffen dat zij zelf rolmodel en aanjager zijn voor veranderingen binnen organisaties. Bovendien realiseren zij zich dat zij hierin persoonlijk nog stappen kunnen  zetten om tot een goede performance te komen.
Dit kan spelen wanneer er bijvoorbeeld gewerkt wordt aan doelen als:
•             realiseren van cultuurveranderingen
•             verbeteren samenwerkend en zelfsturend vermogen teams
•             vergroten van de productiviteit
•             nemen van meer verantwoordelijkheid
•             terugdringen van ziekteverzuim en verloop

Deze leidinggevenden willen zich meer bewust zijn van zichzelf in hun rol als leidinggevende en het effect van hun gedrag op de mensen in hun omgeving. Zo vergroten zij hun gezag en maken zij echt het verschil voor hun medewerkers.

Leiders en managers die deelnemen aan het programma Vaart in je Leiderschap:
•             krijgen feedback op de eigen stijl van werken en leiding geven
•             staan stil bij hun persoonlijke drijfveren, houding en gedrag
•             krijgen inzicht hoe zij zich effectiever kunnen manifesteren
•            na afloop: geven leiding vanuit meer gezag en eigen kracht

Dit alles met als doel om als leidinggevende succesvol te opereren en te (co)creëren in succesvolle organisaties!

Vaart in je Leiderschap is een individueel programma met twee deskundige coaches. De basis van het programma is een bewezen individueel begeleidingstraject op basis van de ZKM-methode. Binnen het programma werk ik samen met Arjen Schepers, hij is een kei in het observeren en het geven van constructieve feedback. Deze feedback neem je mee in het coachingsprogramma gericht op de rode draad in je leiderschap en gebruik je om effectiever te worden in je rol als leider.

Vaart in Leiderschap is een programma voor leiders met lef, durft u het aan?

Hoeveel levens hebben we verbeterd in 2015?

Wat een inspirerend blog van Ben Tiggelaar, managementgoeroe; hij stelt de vraag “Hoeveel levens hebben we verbeterd in 2015? “! In deze tijd van het jaar komen veel financiële jaarverslagen naar buiten. Beursgenoteerde ondernemingen tonen trots de winstcijfers of geven toe dat ze het minder goed doen dan de aandeelhouders wensen. Ze schrijven over geld.

Maar hoeveel aandacht besteden deze jaarverslagen aan de effecten van hun doelen, producten en activiteiten op het welbevinden van mensen en daarmee aan het bestaansrecht van hun organisatie in deze wereld? Dus hoeveel levens ze hebben verbeterd?

Ik stelde deze vraag ook aan mijzelf. Hoeveel levens van mensen heb ik verbeterd in het afgelopen jaar? Als coach ben ik er om mensen te helpen om meer grip op zichzelf te krijgen zodat ze weer zin en plezier in hun werk en leven hebben. Voor het antwoord kan ik het aantal korte en lange coachingstrajecten tellen dat ik uitgevoerd heb. Deze coachees zijn allemaal tevreden over het geboekte resultaat. Ze zijn ook in staat deze resultaten duurzaam in hun leven en werk te integreren en blijven ook groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. Ook hun werkgever is content met hun functioneren en de resultaten in hun werk. Hun leven is verbeterd, mooi!

Maar ik kan ook breder kijken naar deze resultaten.

Achter iedere cliënt staan vele andere mensen: collega’s, leidinggevenden, klanten, partners, kinderen, familie, vrienden, buren, mede vrijwilligers, noem maar op. En ik herinner mij de verhalen van cliënten over de impact van hun persoonlijke groei op deze mensen.

Zoals de man die zijn leidinggevende vaardigheden wilde aanscherpen. Hij vertelde over de veranderingen in zijn rol als vader: hoe hij meer oog kreeg voor de behoeften van zijn kinderen, meer open kon communiceren met hen en ook duidelijker kon zijn in het stellen van grenzen aan deze pubers.

Of de vrouw die ontdekte welke oude patronen haar soms dwars zitten in de communicatie met haar zus. Nu weet ze dit bij zichzelf te houden en is het contact met haar zus echt verbeterd. En hebben ze samen meer quality time.

Ik denk ook aan de man met het korte lontje en een perfectionistische houding. Hij kan loslaten, is niet meer zo veel met zijn werk bezig en heeft ruimte, energie en positiviteit in het contact met zijn gezin en vrienden.

En de ambitieuze jonge vrouw die met meer zelfvertrouwen haar creatieve ideeën voor het voetlicht brengt. Collega’s, haar manager en de klanten plukken daar de vruchten van.

Ik heb ook mensen mogen behoeden voor ernstiger problemen. Zoals de medewerker van wie de organisatie afscheid ging nemen. Door het coachingstraject bleef zij steeds goed in contact met haar werkgever en collega’s en is zij sterker uit dit proces gekomen. Wel zo prettig voor organisatie, collega’s en het thuisfront! En het maakt het een heel stuk makkelijker om snel de nieuwe passende baan te vinden.

Zoals het gezin van de manager die met veel mensen in zijn werk op gespannen voet stond. Zij merkten als eerste dat er iets veranderde. De stress verdween en er ontstond rust en ruimte voor gesprek en ontspannen momenten samen. Dat vormde een goede basis om samen weer verder te gaan.

Zo zijn er dus een heleboel mensen die ik direct of indirect geholpen heb bij het verbeteren van hun leven. Wat een mooie gedachte… om trots op te zijn!

garatis coachgesprek in de wintertijd

Gratis coachgesprek in januari

Het jaar 2016 is begonnen! Met goede voornemens die misschien tot jouw spijt al weer zijn opgelost in de waan van de dagelijkse praktijk. En Blue Monday is ook al geweest 😉

Een goed voornemen vraagt om toegewijd zijn, om actie, om reflectie en steeds weer opnieuw beginnen, iedere dag weer. Een steuntje in de rug kan dan heel fijn van pas komen, kan dan echt helpen om jouw doel te realiseren!
Ik bied deze maand een aantal mensen een gratis coachgesprek aan.

Zodat jij of iemand die jij kent een duwtje krijgt en ontdekt hoe hij / zij goede voornemens of wensen kan omzetten in handelen. Ik wil jou of iemand die jij kent helpen meer vaart in het leven te krijgen!

Net als veel mensen kijk ik in deze tijd van het jaar ook altijd even achterom, naar het voorbije jaar. Maar vooral ook naar voren: wat wil ik gaan doen, meer of anders dan voorgaand jaar?

Het antwoord ligt, zoals zo vaak, in het hier en nu voor het oprapen. Ik begon de eerste werkdag van het nieuwe jaar met een online coachgesprek, via Skype. In een half uur kon ik mijn cliënt begeleiden naar een verhelderend inzicht en wist ze wat haar te doen stond om in balans te komen en met vertrouwen verder te gaan.

Later die dag luisterde ik even naar een marketing “goeroe”. Hij triggerde mij met de vraag wat ik dit jaar wil doen met en in mijn bedrijf, waar ik van droom. Veel mensen helpen! schreef ik op….

Ik realiseerde mij dat veel mensen niet weten hoe mooi en effectief coaching via Skype of Facetime kan werken. Geen reistijd, geen tijd nodig om aan te komen en te vertrekken. Direct to the point komen en contact maken met voor jou belangrijke kwesties. Je ontwikkelt een diepgaand inzicht. Omdat inzicht zonder handeling geen verandering brengt besteden we natuurlijk ook tijd aan acties die voor jou passend zijn om het verworven inzicht eigen te maken in je handelen.

Om ook in deze relatief rustige januarimaand veel mensen te kunnen helpen bied ik een aantal mensen online een gratis coachgesprek aan.

Ben je of ken je iemand die wel even een duwtje kan gebruiken, het nieuwe jaar in. Bijvoorbeeld om een goed voornemen om te zetten in actie?

Schrijf dan snel in voor een gratis coachgesprek in januari!

Wat levert je dat op, zo’n gratis coachgesprek?

– inzicht

– concrete actiepunten

Bovendien is dit gesprek ook een goede gelegenheid om kennis te maken met mij als coach. Ik maak in dit half uur gesprek natuurlijk geen gebruik van uitgebreide methodes als ZKM, maar je leert mij wel kennen. Vrijblijvend. En echt gratis!

En heb je nog niet eerder via Skype of Facvetime een gesprek gevoerd: geen probleem, ik leg het je uit, het werkt echt eenvoudig!

In mijn online agenda hieronder vind je een aantal opties voor deze gesprekken.

Zoek in deze agenda in het tijdvak tussen 25 januari en 29 januari aanstaande naar de tijd die jou past en klik op het bookable item (Gratis) Online Coachingsgesprek. Als de aanmelding goed is gegaan ontvang je een bevestigingsmail (kijk eventueel ook in je spambox). Schrijf je gauw in!

Mochten de aangeboden tijdstippen niet passen in jouw agenda of al snel volgeboekt zijn neem dan contact door op de button onderaan deze pagina te klikken of zoek mijn telefoonnummer op onder de tab Contact, dan kijk ik wat ik voor je kan doen.

Neem ook een kijkje op mijn website www.vaartinjeleven.nl voor informatie over wat ik nog meer voor je kan betekenen!

[sagenda-wp]

Ja, help mij aan meer grip op en plezier in mijn werk

Dankbaar!

20 jaar coaching in Zwolle

20 jaar, sinds 1 november 1995

Mede mogelijk gemaakt door al mijn relaties!

 

Beste relatie,

Het is 20 jaar geleden, op 1 november 1995, dat ik naar de Kamer van Koophandel toog om mij in te schrijven als zelfstandig ondernemer onder de naam Adao. Ik had wat freelance klussen in het verschiet en dan was een inschrijving en BTW nummer wel handig.

Dat was het begin van mijn eigen bedrijf. Gaandeweg heb ik mij gespecialiseerd in coaching en nu werk ik onder het label www.vaartinjeleven.nl

20 jaar is reden voor een feestje. En vooral reden om iedereen te bedanken die dit mede mogelijk heeft gemaakt: opdrachtgevers, mensen die ik mocht coachen, collega’s, netwerkrelaties, vrienden, vriendinnen en familie.

Jullie maakten het mogelijk om de voorbije 20 jaar op deze manier te werken, te groeien, leuke dingen te doen. Dat is een mooie basis om op verder te gaan en de blik op de toekomst te richten.

Meer weten? Maak een afspraak!

Daarom bedank ik iedereen van harte die dit mede mogelijk heeft gemaakt:

 

Dank je wel, opdrachtgevers,

Jullie maken het mogelijk dat er brood op de plank komt, dat ik met mijn bedrijf kan groeien en bloeien. Dank voor het vertrouwen en de opdrachten. En natuurlijk ook voor de feedback, de kansen, de uitdagingen, de prettige contacten en de vlotte afwikkeling van zakelijke verplichtingen.

Ik vertrouw erop dat ik in de toekomst nog vaak en veel voor jullie mag werken. Zo kan ik bijdragen aan het welbevinden van jullie medewerkers en aan de doelen en het succes van jullie organisatie.

 

Dank je wel, alle mensen die ik mocht coachen,

Jij en jullie maken het mogelijk dat ik mijn vak kan uitoefenen. Door jullie leer ik ook steeds weer, over mezelf en in mijn vak. Ik herinner mij vele prettige ontmoetingen tijdens het coachen. In het begin van een traject is het vaak heel intensief werken voor ons allebei. De oogst van onze inspanningen is echter groot. Ook vele jaren later plukken jullie de vruchten er nog steeds van. Daar word ik blij van! Misschien ontmoeten we elkaar weer eens.

Ik vertrouw erop dat ik nog vele  mensen in navolging van jou kan coachen en kan helpen weer grip op hun werk te krijgen en met zin en plezier in het leven te staan.

 

Dank je wel, collega’s,

Jullie maken het mogelijk dat ik mijn vak steeds beter ga verstaan. Door samen te werken, kennis te delen, elkaar te inspireren en samen te leren blijf ik mij  ontwikkelen, als mens en in mijn vak als coach.

Ik vertrouw erop dat ik in de toekomst ook met jullie kan samen werken en leren.

 

Dank je wel, netwerkrelaties,

Jullie maken het mogelijk dat ik mijn plek als zelfstandig ondernemer in een ander en breder perspectief kan zien. Werken aan je bedrijf werkt beter door het met anderen te delen of samen te doen. Dat inspireert mij en ik krijg inzicht in nieuwe ontwikkelingen door onze boeiende gesprekken en door onze ervaringen te delen.

Ik hoop jullie nog vaak te ontmoeten.

 

Dank je wel, familie, vrienden en vriendinnen,

Jullie maken het mogelijk dat ik privé kan ontspannen, mij gesteund weet en dat ik mij kan opladen voor mijn uitdagende werk! Met jullie kan ik ook mijn successen en tegenslagen delen.

Ik hoop en vertrouw op veel mooie momenten om met jullie te delen.

 

Het vervolg

Nu sta ik aan het begin van het volgende lustrum. Ik bouw voort op al mijn ervaringen met jullie en met jullie om mij heen, om ook in de toekomst successen te vieren. Lees op deze website wat ik voor je kan betekenen!

Of maak een afspraak

Jannie Hoegen

 

PS: weet je dat Vaart in je Leven ook te vinden is op Facebook? Like Vaart in je Leven op Facebook

Hoe zorg jij dat je beter wordt in je werk?

“Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden” zei een relatie van mij in een gesprek over coaching.

Doe jij dat, zorgen dat je beter wordt in je werk?

 

Ja, help mij aan meer grip op en plezier in mijn werk

 

Ik doe dat geregeld, zorgen dat ik beter wordt in mijn werk. Zoals vorige week.
Ik volgde een workshop over speedcoachen met systemisch werk. Ik leer op zo’n dag nieuwe dingen, ik krijg tips en spreek collega’s. Omdat het over coachen gaat word ik ook gecoacht op zo’n dag, zelfs door verschillende collega’s.
Zo verbreed ik mijn kennis. En ik werk aan mijzelf door ook weer in de spreekwoordelijke spiegel te kijken. Het scherpt en het voedt mij. Ik word mij er weer bewust van wat ik doe en hoe ik het beter of anders  kan doen in mijn werk.

Het inspireert mij en ik krijg er energie van. Heb jij dat ook?

hand schept water

7 redenen om aan jezelf te werken en beter te worden in je werk:

1.  Je krijgt er energie van
2.  Je vergroot je zelfinzicht en je zelfkennis waardoor je steeds beter met lastige situaties kunt omgaan
3.  Je denkt na over jezelf, over je gedrag, je hobbels en je stuurt jezelf bij
4.  Je ontwikkelt je eigen visie op je werk en je leven en je weet wat voor jou belangrijk is
5.  Je stelt jouw doelen en weet hoe ze te bereiken
6.  Je weert negatieve gedachten en je stuurt op positiviteit
7.  Je hebt zelfvertrouwen om je kennis in praktijk te brengen

Terwijl ik dit lijstje maak denk ik aan Peter, die onlangs een Vaart in je Leven traject volgde. Hij had veel tijd geïnvesteerd in het verwerven van kennis. Allerlei cursussen en opleidingen gevolgd om een kei in zijn vak te worden. Maar te weinig stil gestaan bij zichzelf: wie hij is, hoe hij zijn vak uitoefent, wat voor hemzelf belangrijk is, waarom hij doet wat hij doet, wanneer hij zijn grens stelt, etc.

Door het duwtje dat ik hem gaf met Vaart in je Leven bereikt hij betere resultaten in zijn werk, met minder inspanning. Zijn relaties met zijn baas en zijn collega’s zijn veel beter. Hij haalt meer voldoening uit zijn werk door zijn zelfinzicht en de veranderingen die hij daardoor aangaat.

En Peter kreeg een bonus!
Door zijn andere werkhouding gaat het met hem ook privé veel beter. Zijn werk kost hem minder energie, hij heeft nu meer tijd en aandacht voor zijn partner en kinderen. En hij pakt nu ook ineffectieve patronen thuis aan.

Klik hier als je meer wilt weten over Vaart in je Leven

Wil je zelf aan de slag met beter worden?

7 tips om jou te inspireren beter te worden in je werk:

1. Neem tijd om in je eentje iets te doen: een lange wandeling bijvoorbeeld en overdenk je huidige situatie, je dromen en je verlangens en bedenk wat jouw volgende stap is
2. Doe dagelijks iets om uit je werkroutine te komen en  jouw creatieve bron te voeden: mediteer, luister naar een mooi stuk muziek, neus tijdens je lunchpauze even in een mooie winkel, maak een tekening, lees een gedicht, knutsel iets (of bedenk iets anders creatiefs om te doen!)
3. Laat je inspireren op You Tube door een filmpje over persoonlijke ontwikkeling, bijv. met Stephen Covey, Brene Brown, Byron Katie of lees een boek van een van hen
4. Boom met een goede vriend over wat echt belangrijk is in het leven en in je werk
5. Daag jezelf uit door af te wijken van je dagelijkse routines, kies bijvoorbeeld een andere route naar je werk, of werk vanaf een andere plek
6. Maak dagelijks een lijstje met tien punten waarvoor je dankbaar bent
7. Noteer iedere dag minimaal drie successen van die dag, groot of klein, in werk en/of privé

Natuurlijk kun je ook een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek. Om te bespreken hoe ik jou kan helpen om beter te worden.

Ja, ik maak een afspraak!

Ik ontmoet je graag.

hartelijke groet Jannie

Jannie Hoegen

PS: Wil je ook mijn volgende blog in je mailbox ontvangen? Klik hier om je mailadres in te vullen!